onsdag 30 november 2011

Läst i november


Dollar - Lee Child

Bäst:
Cirkeln

Sämst:
The Passage
Dollar (med tanke på att det ska vara en spänningsbok var den märkvärdigt seg)

Totalt:
6 st

På engelska:
3 st

November har varit en bra läsmånad, både sett till läslusten och antalet lästa böcker. Känns lite som jag kommer in i förra årets läsande återigen vilket känns skönt, framförallt att läslusten verkar ha kommit tillbaka ordentligt. I och med att jag läste ut The Wise Man's Fear så är höstplanen avklarad, men kommer försöka fortsätta beta av böckerna på den listan.

söndag 27 november 2011

On Stranger Tides - Tim Powers


John Chandagnac är påväg till Jamaika, när skeppet han reser med kapas av pirater. Ställd inför valet att antingen blir pirat själv, eller dö, väljer han det förra. Med på skeppet finns också Beth Hurwood och hennes far som har speciellt planer för sin dotter. John dras med på en resa till främmande stränder, där magi i allra högsta grad ännu existerar och är en del av vardagen, följande den ökanda kapten Blackbeard och hans besättning, av såväl levande som döda...

Det här är en underhållande historia, i lagom tempo, och med fascinerande miljöer. Kanske inte dirket något mästerverk, men ändå bra. Ett klart glorifierande av piratlivet och med fullt att skeppstermer jag inte riktigt är med på, men som i sig inte behöver förstås för att kunna läsa boken. Påminner om Pirates-filmerna, även om historierna i sig är olika, men stämningen är liknande.

fredag 25 november 2011

Kalle Theodor


Läser just nu (bl.a) Tim Powers On Stranger Tides (boken som senaste Pirates-filmen är löst baserad på) och har nu fått en låt från Pippi Långstrump på de sju haven på hjärnan. Samt blivit sugen på att återse filmen.


torsdag 24 november 2011

Ytterligare böcker jag vill köpa...


... när mitt köpstopp är över:























K55:Lögnernas valv har jag varit nyfiken på sen den kom ut, kul med svensk sf.
Paris Immortal: Atonement är avslutande delen i serien, och är nyfiken på hur det kommer gå för alla där.
Arvtagaren, avslutande delen i serien, ska bli spännande att se hur Paolini lyckas avsluta det hela.
House of Chains, drömmer återigen om att besöka Eriksons värld, längar efter alla dess invecklingar och vindlingar, med människor, gudar och andra varelser i en salig blandning, där inget är som det ser ut att vara och allt bara blir mer och mer komplicerat.

tisdag 22 november 2011

The Passage - Justin Cronin


Before she became the Girl from Nowhere - the One Who Walked In, The First and Last and Only, who lived a thousand years - she was just a little girl in Iowa, named Amy.

Det här är en historia om Amy, vem hon var och vad hon blev och varför. Det är också en historia om människor, vad som händer när allt går åt helvete, och hur vi trots att allt hopp är ute vägrar ge upp och dö. Det är en historia om en katastrof, och livet därefter. Men också om de små sakerna, vänskap, kärlek och småsinthet.

Det här kanske egentligen är bra. Det är trots allt spännande och svårt att lägga ner boken och den blir aldrig tråkig. Men jag gillar det inte, tvärtom. Boken fyller mig med ångest, med äckelkänslor. Jag kan inte sätta fingret på vad det är, men likväl ogillar jag det. Ångrar att jag började läsa den, men när jag väl hade börjat var det svårt att lägga ner den. Dock kan jag inte säga att de när dålig, för det tror jag inte att den är. Men för mig är det helt fel bok, skriven på helt fel sätt.

måndag 21 november 2011

Cirkeln - Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren


Engelsfors, en småstad mitt ute i ingenstans, omgivet av djupa, mörka skogar. En natt under en blodröd måne sammanförs sex tonårstjejer, mitt ute i skogen. Det vet inte varför de är där och även om det alla går i samma skola så har de inte speciellt mycket gemensamt. Men vad de får reda på där ställer deras liv på ändå och allt de tidigare tror sig veta.

Var en aning skeptisk innan jag började läsa, mycket för att boken blivit hyllad överallt. Det försvann dock snabbt. För det här är bra, riktigt bra. Dels är det en bok om att vara tonåring, beskrivet på ett väldigt bra sätt, som påminner mig om Johanna Lindbäcks sätt att skriva. Skrivet så att jag inte kan annat än instämma, jo precis så var det att vara tonåring och jag är glad över att det nu är över.

Det är en historia om vänskap, kärlek och magi. De magiska inslagen funkar väldigt bra och känns helt naturliga, det är så det skulle kunna vara. Vissa delar känns som de hämtat sin inspiration från Buffy, men det blir aldrig en efterapning utan ändå något helt eget som funkar bra.

Det är en bok som griper tag från första sidan och som sedan är svår att lägga ner. Den går fort att läsa, kanske lite väl fort, då det nu blir en jobbig väntan på fortsättningen. Helt klart är det här en av de bästa böcker jag har läst i år.

måndag 14 november 2011

The Wise Man's Fear


Fortsättningen på The Name of the Wind (Vindens namn). Kvothe fortsätter berätta om sitt liv och sanningen bakom en del av de legender som omger hans person. Vi får följa honom på universiteten och de framgångar (och misslyckanden) han upplever där, men vi rör oss även ut i världen, i andra miljöer.

Första böckerna/boken var helt klart en av årets upplevelse, vilket innebär att förvätningarna var höga på den här. En av anledningarna till varför det dröjt med läsandet av den. Är den då lika bra som The Name of the Wind? Nej, inte riktigt.

I det stora hela så är det här riktigt bra. Det känns fortfarande i mångt och mycket nytt och fräscht, är smart skrivet och med ett bra språk, intressanta miljöer och karaktärer. Men nyheten har förlorat något av sitt behag. Det känns inte riktigt lika nytt och fräscht som första gången. Inte för att den egentligen är sämre än första boken. Men inte riktigt lika nyskapande, kanske för att jag nu vet mer vad jag kan förvänta mig.

Men det är trots allt en stor läsupplevelse och en bok som är mycket svår att lägga ifrån sig när man väl börjat läsa. Och väntan på tredje delen kommer att kännas lång...

onsdag 2 november 2011

Det blödande hjärtat - Andrew Taylor


London på 1930-talet. Lydia Langstone lämnar sin man efter att han slagit henne och söker upp sin biologiske far, då det är enda stället dit hon kan vända sig. Han bor i en lägenhet vid torget Bleeding Heart Square, tillsammans med sin hyresvärd och ett gäng andra hyresgäster. Det liv Lydia här möter är något helt annat än det hon är van vid, hon går från överklassen till arbetarklassen och har först svårt att passa in. Vidare är Bleeding Heart Square fullt av gåtor. Någon bevakar huset, den f.d. ägarinnan miss Penhow försvann under oklara omständigheter fyra år tidigare och nuvarande ägaren, Joseph Serridge får blödande hjärtan skickade till sig på posten.

Det är en fascinerande miljö som målas upp i boken, efter första världskriget och innan andra tar sin början, med fascismen på frammarsch och motsättningar mellan den gamla adeln, de nyrika och arbetarklassen. Lydia är älskvärd karaktär, på samma gång svag och naiv som stark och handlingskraftig. Själva mysteriet med försvinnandet är inte speciellt spännande, men det är inte heller så viktigt. Bokens kvalitet ligger snarare i dess karaktärer och miljöer, det London vi möter. Tempot är inte jättehögt, men det blir heller aldrig långtråkigt, och det är en trevlig lässtund.